Dana Hering : O clarificare a parcursului evenimentelor in Georgia.

0
176
  1. Un grup de „foști” membri ai Georgian Dream (partidul de guvernământ) a inițiat o lege privind „agenții de influență străină”. Legea a copiat legislația represivă rusă care interzicea ONG-urilor și mass-media independente să opereze în țară.
  2. Proiectul de lege are ca scop controlul ONG-urilor/media si marginalizarea acestora. Cuvântul „Agent” este același cu „spion” în georgiană.
  3. Georgian Dream a susținut proiectul de lege în ziua în care a fost înregistrat. Propunerea a fost adoptată la prima audiere
  4. GD susține că acest proiect are ca scop asigurarea transparenței financiare. În realitate, ONG-urile își publică informațiile financiare pe paginile lor web (+donator, scopul grantului) și trec prin audit de mai multe ori pe an. La sfârșitul anului, ONG-urile publică rapoarte detaliate
  5. În mod ironic, majoritatea absolută a ONG-urilor/media și a statului georgian primesc donații de la aceleași organizații (de exemplu, USAID, UE, PNUD tări/organizații afiliate). Dar GD crede că ONG-urile folosesc acești bani pentru a „polariza societatea”.
  6. Pe de altă parte, GD nu a pus niciodată la îndoială veniturile grupurilor deschis pro-ruși. De exemplu, Alt-info, un grup radical din spatele masacrului din 5 iulie, a deschis zeci de birouri și televiziune și a vizitat Moscova de mai multe ori după invadarea Ucrainei de către Rusia (puteți ghici cu ce bani)
  7. Majoritatea ONG-urilor georgiene oferă diferite servicii (asistență juridică, servicii psiho-sociale și medicale) și administrează adăposturi pentru victimele violenței. Întrucât toate instituțiile statului sunt politizate, mulți profesioniști cu înaltă calificare preferă să lucreze la ONG-uri.
  8. Georgia este pe cale să primească statutul de candidat la UE. Dacă Parlamentul va adopta legea, Georgia nu obține statutul de candidat. În plus, SUA, cel mai mare aliat strategic, a precizat că legea va pune în pericol relațiile dintre cele două țări.
  9. Protestatarii considera ca prin aceasta actiune partidul Georgian Dream saboteaza aderarea la UE. Această decizie încalcă direct articolul 78 din Constituție si izolează Georgia de UE. Fără o perspectivă europeană, Georgia nu va avea niciun viitor decât să se transforme în curtea Rusiei.

Dana Hering

Lasă un răspuns