Phenianul a confirmat că a lansat două rachete tactice la începutul acestei săptămâni, după ce alte două lansări similare au fost făcute de la începutul anului. De ce a decis regimul lui Kim Jong-un să crească ritmul acestor teste balistice? France 24 caută câteva explicații:

Un gest neobișnuit, chiar și pentru Coreea de Nord, cea mai închisă țară de pe planetă și renumită pentru instigări militare. Phenianul a confirmat marți, 18 ianuarie, că a tras două rachete tactice care au lovit „cu precizie o insulă țintă din Marea de Est a Coreei” cu o zi înainte, potrivit agenției de presă a statului, Korean Central News Agency (KCNA).

De la începutul anului, Coreea de Nord a efectuat deja patru lansări, inclusiv ale unor rachete hipersonice care zboară cu viteza de Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului), ceea ce le face mai greu de interceptat.

Frecvența și varietatea testelor cu rachete arată că Coreea de Nord „încearcă să-și îmbunătățească tehnologia și capacitățile operaționale pentru a desfășura acțiuni secrete, astfel încât altor țări le va fi dificil să detecteze semne că li se pregătește un atac”, a declarat ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi în timpul unei conferințe de presă.

„Este oarecum o noutate faptul că această țară testează atât de multe rachete în luna ianuarie”, confirmă Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru Cercetare Strategică din Franța.

/www.rfi.ro/

Lasă un răspuns